Ina De Quint Captain cork

Mentee Design Mode Verkoop Webshop Workshop Antwerpen

Ina De Quint is mentee van Dominique Baekelandt

Duurzaamheid krijgt bij Captain Cork een hele nieuwe dimensie. De onderneming van Ina De Quint vervaardigt trendy en modieuze retailproducten. Belangrijkste materiaal: 100% natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare kurk.

Het startte allemaal met een droom en een klein winkelpand in Antwerpen Centraal station maar groeide op één jaar tijd uit tot een webshop, een Flag Ship store van 120 vierkante meter in centrum Antwerpen,Hoogstraat 63. Daarnaast ontwerpt Ina een eigen lijn met handtassen die in haar winkels te koop worden aangeboden ook in Wholesale worden afgenomen door retailers (oa de Zoo Van Antwerpen). 

In een wereld van massaconsumptie liet Erwin De Quint zijn dochter Ina opgroeien met een go green– en zero waste-mentaliteit. Hij had een huis in Portugal dat hij volledig aan het renoveren was naar een zelfvoorzienend ecohuis. Het was hier dat de kurk passie ontstond, een passie die ze samen deelden. Vandaag zijn haar vaders idealen ook haar idealen. Toen hij in 2018 ziek werd, overleed hij enkele maanden later ten gevolge van kanker. Een maand daarop besloot Ina De Quint zijn duurzame droom verder te zetten.

“Mijn papa was de kapitein, de grote inspiratie achter Captain Cork”, zegt Ina De Quint. “Duurzaamheid staat centraal in deze onderneming. En bij duurzaamheid hoort ook inspireren en geïnspireerd worden. Een fysieke locatie, waar dat allemaal wordt gefaciliteerd, was dus nodig.

 

Kurk

In het nieuwe pand van 120 m2 hebben klanten de mogelijkheid om mijn eigen lijn aan handtassen te kopen. Exclusieve stukken uit de beste Portugese kwaliteitskurk die met de hand vervaardigd worden in twee gespecialiseerde ateliers.

 

De winkel is gericht op beleving, achteraan worden de bezoekers helemaal ondergedompeld in het kurkverhaal met een heuse expositieruimte. Ze ontdekken het ecologische wonder kurk doorheen beeld, geschreven teksten en videomateriaal over het pellings-en productieproces. 

 

“Voor het ontginnen van kurk wordt geen Cork Oak Tree gekapt of gepijnigd. De schors wordt op ambachtelijke manuele wijze gepeld. Het is een zeer minutieuze job uitgevoerd door bekwame arbeiders. De arbeiders zijn de hoogst betaalde arbeiders in Europa omdat hun job van zo'n groot ecologisch belang is dat het sterk gemonitord wordt door de overheid. 

Een gepelde boom gaat immers 3 tot 5 keer meer CO2 naar zuurstof omzetten en door het periodiek pellen om de 8 jaren ook 20 % langer leven. 

Hierdoor kan je kurk gerust een ecologisch wonder noemen. Er komen geen chemicaliën of dierlijke producten aan te pas en is over heel de lijn eerlijke fashion. 

Terug naar overzicht
Markant, Best Pittig en Artemis FOD Economie