Dominique Vieren Mien Kaba

Mentee Creatief Design Winkel West-Vlaanderen

Dominique Vieren is mentee van Ilse Dieltjens

Ik heb als architecte een boeiende loopbaan achter de rug in de erfgoedzorg, maar de lokroep om met mijn handen te werken bleek te groot…  Ik had uit interesse al wat cursussen gevolgd, maar toen ik een aantal jaren geleden kennismaakte met het ambacht van marokijnbewerking of leerbewerking was dit liefde op het eerste gezicht.   Het kriebelde zodanig dat ik twee opleidingen leerbewerking combineerde.  Ik ben gebeten door dit ambacht en probeer met workshops, bij ervaren ambachtelijke makers, voortdurend te leren.  

Mijn ambachtelijk leeratelier ‘Mien Kaba’ in Sint-Andries bij Brugge vind je in een voormalig oud cafeetje “In de Grote Pint”.  Ik werk niet met vaste collecties die één of twee keer per jaar voorgesteld worden.  Mijn kernactiviteit is het vervaardigen van handgemaakte lederen accessoires op vraag en op maat, in de eerste plaats handtassen.  Er is uitsluitend maat- en stukwerk mogelijk.  In het leeratelier van Mien Kaba staan in principe geen handtassen of andere zaken te koop.  De klant kan het model en elke detail van zijn handtas kiezen : model, buitenleer, binnenleer, riem, gespen, stikgaren, randafwerking,…. 

Vaak ontwikkel ik een handtas met aanpasbare onderdelen waarbij de eigenaar om het even wanneer nieuwe stukken kan verkrijgen om zo telkens de eigen tas aan te passen aan kleur, outfit, seizoen, gelegenheid,... waardoor zij - zonder telkens een volledige nieuwe tas te moeten zoeken - met één duurzame kwaliteitstas toch verschillende trends en looks kan hebben. 

Ik houd enorm van creatieve samenwerkingsverbanden met andere ambachtelijke makers of kunstenaars.  Wat mijn co-creaties betreft, ben ik erg fier op de unieke samenwerking met kunstenaar/schilder Denis de Gloire, die voor mij  creaties maakte op leer, die ik verwerkte in tassen en wat resulteerde in een bijzondere reeks handtassen.

Ondertussen kreeg ik mijn erkenning als ambachtsvrouw, mijn label Handmade in Belgium en ben de trotse houder van het Handmade in Brugge label.  Recent kreeg ik de eer geselecteerd te worden als één van de 10 laureaten van het Belgisch ambacht 2018 door ‘Ambacht in de kijker’.

Als ambachtsvrouw wil ik tonen dat ‘met de handen werken’ verre van stoffig, saai of oubollig is.  In de huidige economie gaat het heel vaak om snel, veel, goedkoop produceren, met de daarbij horende wegwerpmaatschappij en erbij horende ecologische voetafdruk.  Bij een ambacht maak je een duurzaam nutsvoorwerp op een creatieve manier met de hand. 

Mien Kaba, handtassen & meer

Terug naar overzicht
Markant, Best Pittig en Artemis FOD Economie